Voluntarii Pro Vita Iași au montat corturi info-point pentru refugiații care intră în țara noastră din Republica Moldova

Începând din ziua de 24 februarie, mii de ucraineni au luat calea pribegiei. La toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova s-au format cozi kilometrice, acestea transformându-se în adevărate căi de salvare din calea războiului.

Pentru că autoritățile se așteaptă ca numărul persoanelor care intră în țara noastră să crească în continuare în zilele următoare, în mai multe puncte de frontieră s-a hotărât fluidizarea tranzitului prin lărgirea culoarelor pentru refugiați, precum și prin suplimentarea personalului vamal.

În acest context, reprezentanții Pro Vita Iași au decis amplasarea unor corturi tip info-point la Rădăuți-Prut, Stânca-Costești și Sculeni, în partea română a vămilor, venind în sprijinul cetățenilor urcaineni care intră în țara noastră în aceste zile. Voluntarii vor facilita accesul acestora către asistență medicală, cazare, masă și consiliere pe perioada șederii în România.

„Încercăm să intervenim pe toate cele trei puncte de frontieră care se află în cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor și anume: Rădăuți-Prut, Stânca-Costești și Sculeni. Am început organizarea mai întâi la Sculeni, pentru că aici este cel mai mare aflux de refugiați. Facem tot posibilul ca să avem o prezență continuă, ziua și noaptea și să oferim ajutor de urgență, dar și informațiile de care au nevoie persoanele refugiate, respectiv detalii despre cum pot ajunge la destinațiile dorite, ce facilități au în țara noastră, unde ar putea dormi sau în ce loc ar putea primi toate cele necesare. Ne pregătim nu doar pentru ceea ce este acum, ci mai ales pentru ceea ce va veni în următoarea perioadă, pentru că se pare că această situație va fi una de durată”, ne-a transmis părintele Radu Brînză, parohul Bisericii „Sfântul Haralambie” din Iași și coordonator al Departamentului Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor.

Voluntarii prezenți non-stop în aceste trei locații le vor fi alături refugiaților, oferindu-le ghidaj pentru procedurile legale pe care le au de urmat, pentru instituțiile abilitate cu care trebuie să intre în legătură, dar și informații despre ONG-urile și Asociațiile la care pot apela pentru sprijin.

***

Imediat după începerea conflictului militar în Ucraina, Biserica Ortodoxă Română a fost alături de refugiații veniți în România și în Republica Moldova oferindu-le hrană și ajutoare materiale, asistență spirituală, servicii de transport și spații de cazare.

S-au mobilizat în acest sens eparhii din țară și de peste hotare, alături de ONG-urile Bisericii.

* Poți ajuta refugiații donând pentru cazare, masă ori asistență medicală pe fiideajutor.ro!

Autor: Cătălin Acasandrei

Alege să susții toate proiectele noastre sociale, educaționale, culturale, filantropice!

LEI

Fii la curent
cu ultimele noutăți!